Un film cu orizonturi vii. Urga


Rusia. Intinsa, linistita si sovietica. Omul nou face cunostinta cu traditia unor populatii ale caror pamanturi si destine au fost pur si simplu inghitite de catre Marele Imperiu. Departe de a fi un film trist, Urga nu este un film comod. Il recomand cu mare caldura celor cauta raspunsuri la provocarile actuale, provocari precum internetul, retelele sociale.

Interesant este si cum reuseau sa strapunga bariera traditiei seculare, icoanele culturii capitaliste si cum modeleaza ele destinele unor populatii destul de ferite contactului cu civilizatia in general si cu cea occidentala in special. Acum imi dau seama ca ciobanii acestia nomazi (aproape ca este pleonastica asocirea cioban-nomad) aveau mai multe elemente de influenta vestica (capitalista) decat ruseasca.

Acest film ma duce cu gandul si la satele romanesti de imediat dupa revolutie, dar si la lucrarile lui Adrian Gorea un prieten  de-al meu din Iasi, care a mixat inconstient la varsta copilariei surprizele de la bomboane si gume cu icoanele de sfinti ortodoxe. Rezultatul? Apoteoza lui Tom si Jerry si a lui Bugs Bunny.

Fac aceste scurte introduceri desi nu sunt nici Irina Nistor si nici macar Tudor Botezatu, ci un cautator de imagini si lumi. Iar imaginile din Urga m-au linistit si m-au bucurat. Daca reusesti sa-l descarci, vizionare placuta!

11 thoughts on “Un film cu orizonturi vii. Urga

 1. Спасибо за фильм. Мы в нашем поколении, что мы, вероятно, прошлое, которое мы можем реализовать дьявольского механизма капитализма и глобализации, которые душат нас и уничтожить нас как людей. Наши дети не будут иметь этот шанс! Давайте посмотрим, хорошо!

 2. Foarte frumos filmul URGA. Il mai vazusem acu’ multi ani
  cand eram in liceu. Aproape ca-l uitasem. Imi aduceam aminte de tot felul de scene pe masura ce-l vedeam. Eram ca in jocurile de strategie, alea de inceput, care iti luminau harta si-ti dezghetau noi personaje pe masura ce avansai spre intuneric.
  Si daca tot veni vorba despre spatiul sovietic sa stii ca mie ca regizor imi place si Andrey Petrovich Zvyagintsev. Un regizor ceva mai tanar decat Mikhalkov, si mai pe stilul meu. Unul dintre filmele pe care il recomand cu caldura este “The Banishment” si celalalt e “The return”. Desi actorii din aceste filme sunt rusi, filmele fiind facute in limba rusa, peisajul parca pare sa se desprinda de pe alte taramuri. Ambele filme tratand subiecte legate de viata de familie si relatia intre sot-sotie, sot-sotie si copii. Poate e un pic cam multa tensiune – ar spune unii. Mie imi plac foarte mult.

  • Ma bucur ca ti-a placut sa-l revezi. Mikhalkov mai are un film fain: Utomlyonnye solntsem (1994) (Burned by the sun). Filmele de care zici le-am vazut. Le-am vazut pe amandoua. Exilul (the Banishment) l-am vazut chiar acum vreo 3-4 zile fara sa stiu ca sunt facute chiar de acelasi regizor. Primul mi-a placut mai mult. Dar in Exilul am simtit cu adevarat frumusetea decorului si a cadrului natural: podul acela din lemn, peste rapa adanca sau biserica nefiresc de mica si de frusta in tot delul cel verde parca mi-a creat o scena de photoshop in spatele ochilor. Iti recomand si eu un film, iar daca nu-l ai o sa-l caut sa ti-l trimit: Ostrov.

 3. Si daca tot veni vorba de Никита Михалков, As dori sa ma ajutati sa dau cumva si de filmul lui Анна от 6 до 18. Un film documentar din cate am inteles, unde tatal ia interviu, dandu-i cam aseleasi intrebari fiicei sale Ana, de la varsata de 6 pana la 18 ani. Sunt raspunsurile unei feite montate pe fondul anilor de prabusire a marelui imperiu.

 4. Îmi place mult titlul aticolului tău, dar nu înţeleg de ce spui că acţiunea se petrece în Rusia când ea clar are loc în China…

 5. Josephine, cred ca mi-am imaginat ca ‘trecatorul’ de pe camion, cand adoarme, de fapt intra in istaorie. Prin urmare in mintea mea s-a format o lume ruseasca, asa cum era URSS, care se intindea mult dincolo de Urali, pana aproape de China, Mongolia si alte state chirchize sau musulmane.

  Daca am gresit, te rog iarta, dar tu de unde stii ca nu e intr-o provincie cu nomazi din taigaua Rusa? Eu asa stiu, ca Rusia ca imperiu a mixat multe culturi si popoare. Astept semn coercitiv de la tine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s